θυρεοειδίτιδα Hashimoto

θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι πάθηση που ανήκει σε μια μεγάλη κατηγορία νοσημάτων που λέγονται αυτοάνοσα νοσήματα. Η χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα ή νόσος Χασιμότο αποτελεί την πιο συχνή μορφή μη ειδικής θυρεοειδίτιδας και την πιο συχνή αιτία υποθυρεοειδισμού και βρογχοκήλης. Προσβάλει εννέα φορές περισσότερο τις γυναίκες σε όλες τις ηλικίες, με μεγαλύτερη όμως συχνότητα σε γυναίκες μέσης ηλικίας. Αρκετά συχνά υπάρχει οικογενής επίπτωση.

θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μία μορφή φλεγμονής του θυρεοειδούς αδένα. Η φλεγμονή αυτή χαρακτηρίζεται από την παρουσία μέσα στο θυρεοειδή μεγάλου αριθμού λεμφοκυττάρων, που παρεμβάλλονται μεταξύ των θυλακίων του αδένα. Η εικόνα αυτή περιγράφεται σαν διάχυτη διήθηση του θυρεοειδούς από λεμφοκύτταρα. Αυτό εξηγεί και τον όρο «χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα» με τον οποίο είναι επίσης γνωστή η θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι νόσος αυτοάνοσης αιτιολογίας είναι λάθος του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού, που αντιδρά έναντι των αντιγόνων που υπάρχουν φυσιολογικά στην επιφάνεια των κυττάρων του θυρεοειδούς του ίδιου του ασθενούς. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο παρατηρείται η χαρακτηριστική αύξηση των θυρεοειδικών αυτό-αντισωμάτων στο αίμα του ασθενούς, εύρημα χαρακτηριστικό και ιδιαίτερα χρήσιμο για τη διάγνωση της νόσου.

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι η συνηθέστερη αιτία υποθυρεοειδισμού. Η βαρύτητα του υποθυρεοειδισμού καθορίζει το εάν θα υπάρχον συμπτώματα ή όχι. Εάν ο υποθυρεοειδισμός είναι ήπιος μπορεί να απουσιάζουν τα συμπτώματα
  • Κούραση
  • Αυξημένη ευαισθησία στο κρύο
  • Πρήξιμο του θυρεοειδούς (βρογχοκήλη)
  • Αυξημένη υπνηλία
  • Ήπια αύξηση βάρους
  • Ξηρό δέρμα
  • Βραδυκαρδία (πιο αργός καρδιακός ρυθμός)
  • Εύθραυστα νύχια
  • Κατάθλιψη
  • Δυσκοιλιότητα
  • Μυϊκή αδυναμία
  • Απώλεια μαλλιών
  • Μειωμένη λίμπιντο (σεξουαλική ορμή)
  • Πόνος και δυσκαμψία στις αρθρώσεις
  • Προβλήματα με την μνήμη ή την συγκέντρωση
  • Ένα πρησμένο πρόσωπο
  • Ακανόνιστη ή υπερβολική εμμηνορροϊκή αιμορραγία

Μερικές φορές, η θυρεοειδίτιδα Hashimoto συνοδεύεται από αύξηση των διαστάσεων του θυρεοειδούς. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι εμφανής μία διόγκωση στον τράχηλο. Αν ο διογκωμένος θυρεοειδής πιέζει τα διπλανά του όργανα (όπως την τραχεία ή τον οισοφάγο) μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα από πίεση των οργάνων αυτών (πιεστικά φαινόμενα), όπως δυσκολία στην αναπνοή (λόγω πίεσης της τραχείας), δυσκολία στην κατάποση (λόγω πίεσης του οισοφάγου) κλπ.

Μπορεί επίσης ο ασθενής να αισθάνεται ήπιο πόνο στον τράχηλο, ή να έχει την αίσθηση παρουσίας ξένου σώματος ή βάρος στον τράχηλο.

Για τη νόσο χασιμότο υπάρχουν κάποιοι παράγοντες κινδύνου οι οποίοι είναι εξής:


  • Φύλο: Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν την χασιμότο
  • Ηλικία: Αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, συνήθως παρατηρείται σε μεσήλικες
  • Aυτοάνοσες ασθένειες: Η παρουσία άλλων αυτοάνοσων νόσων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο διαβήτης τύπου 1 ή ο λύκος, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο
  • Οικογενειακό ιστορικό: Εάν μέλη της οικογένειάς σας έχουν θυρεοειδικές διαταραχές ή άλλες αυτοάνοσες ασθένειες αυξάνεται ο κίνδυνος
  • Εγκυμοσύνη: Οι αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συμβάλουν στην εκδήλωση της νόσου
  • Υπερβολική πρόσληψη ιωδίου: Πολύ ιώδιο στη διατροφή μπορεί να προκαλέσει τη νόσο σε άτομα με προδιάθεση
  • Έκθεση σε ακτινοβολία: Άτομα που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας είναι πιο ευάλωτα στη νόσο

μπορούν να βοηθήσουν όσους την έχουν. Αυτές περιλαμβάνουν:


  • Δίαιτα χωρίς γλουτένη ή δημητριακά: Πολλοί με χασιμότο δεν ανέχονται καλά τη γλουτένη. Αν και δεν υπάρχει ευρεία συμφωνία ότι όλοι πρέπει να την αποφεύγουν, μερικοί βρίσκουν βελτίωση.
  • Δίαιτα χωρίς ζάχαρη: Η πολλή ζάχαρη μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της νόσου χασιμότο, αυξάνοντας τη φλεγμονή και δημιουργώντας άλλα προβλήματα.
  • Δίαιτα χωρίς γαλακτοκομικά: Τα γαλακτοκομικά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε κάποιους με χασιμότο, οπότε το να τα αποφύγετε μπορεί να βοηθήσει.
  • Δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη: Βασίζεται στο πώς τα τρόφιμα επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Βοηθάει στη διατήρηση ισορροπίας των επιπέδων σακχάρου και μπορεί να είναι χρήσιμη για όσους έχουν χασιμότο.

 

Οι καλύτερες τροφές για τη νόσο Χασιμότο

  • Φρούτα: Προτιμήστε μούρα, αχλάδια, μήλα, ροδάκινα, εσπεριδοειδή, ανανά, μπανάνες κτλ.
  • Μη αμυλούχα λαχανικά: Όπως κολοκυθάκια, αγκινάρες, σπαράγγια, καρότα, πιπεριές, μπρόκολο, ρόκα, μανιτάρια.
  • Αμυλώδη λαχανικά: Γλυκοπατάτες, πατάτες, μπιζέλια, βελανίδια, κολοκυθάκια βουτύρου.
  • Υγιή λιπαρά: Αβοκάντο, λάδι αβοκάντο, λάδι καρύδας, ελαιόλαδο, γιαούρτι πλήρες κ.ά.
  • Ζωική πρωτεΐνη: Σολομός, αυγά, μπακαλιάρος, γαλοπούλα, γαρίδες.
  • Σπόροι χωρίς γλουτένη: Καστανό ρύζι, βρώμη, κινόα, ζυμαρικά από καστανό ρύζι.
  • Ξηροί καρποί και βούτυρα: Κάσιους, αμύγδαλα, καρύδια μακαντάμια, ηλιόσποροι, κολοκυθόσποροι, φυστικοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο.
  • Όσπρια: Ρεβύθια, μαύρα φασόλια, φακές.
  • Γαλακτοκομικά και υποκατάστατα: Γάλα καρύδας, γιαούρτι καρύδας, γάλα αμυγδάλου, γάλα κάσιους, πλήρες γιαούρτι, κατσικίσιο τυρί.
  • Μπαχαρικά και βότανα: Κουρκουμάς, βασιλικός, δεντρολίβανο, πάπρικα, σαφράν, μαύρο πιπέρι, ταχίνι, μέλι, χυμός λεμονιού.
  • Ποτά: Νερό, τσάι χωρίς ζάχαρη, ανθρακούχο νερό.


Μερικές από αυτές τις τροφές μπορεί να μην ταιριάζουν σε όλους. Δοκιμάστε διαφορετικά πράγματα και δείτε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

Τροφές που απαγορεύονται αν έχεις χασιμότο

Για να νιώσετε καλύτερα αν έχετε χασιμότο, καλό είναι να μειώσετε ή και να αποφύγετε ορισμένα φαγητά. Αυτά περιλαμβάνουν:


  • Ζάχαρη και γλυκά: Αποφύγετε αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά, γλυκίσματα όπως κέικ, μπισκότα, παγωτό, καραμέλες, καθώς και δημητριακά που περιέχουν πολλή ζάχαρη.
  • Fast food και τηγανητά: Προτιμήστε να αποφεύγετε τηγανητές πατάτες, χοτ ντογκ, τηγανητό κοτόπουλο κ.α.
  • Επεξεργασμένα αλεύρια: Λευκά ζυμαρικά, άσπρο ψωμί και τορτίγιες από λευκό αλεύρι δεν είναι καλή επιλογή.
  • Πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα: Αποφύγετε κατεψυγμένα γεύματα, μαργαρίνη, μπέικον, λουκάνικα και σαλάμι.
  • Γλουτένη: Σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, κράκερ και ψωμί καλό είναι να αποφεύγονται.
  • Φρούτα με πολλή ζάχαρη: Καρπούζι, μάνγκο, ανανάς και σταφύλια μπορεί να αυξήσουν το σάκχαρό σας.
  • Γαλακτοκομικά & αυγά: Αυτά τα τρόφιμα μπορεί να είναι προβληματικά για κάποιους.
  • Σόγια: Το γάλα σόγιας, η σάλτσα σόγιας, το τόφου και άλλα προϊόντα σόγιας μπορεί να μην είναι κατάλληλα.
  • Αλκοόλ: Καλύτερα να περιορίσετε ή να αποφύγετε το αλκοόλ.

Μοιράσου το:

Facebook
Twitter
Pinterest

ΕΧΕΙΣ ΟΡΕΞΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ;
ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΑ ΕΔΩ