
Tο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι μια σχετικά κοινή κατάσταση, που επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας των ωοθηκών της γυναίκας. Οι πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα του συνδρόμου. Τα συμπτώματα του συνδρόμου μπορούν να ελεγχθούν χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό αλλαγών στον τρόπο ζωής, υγιεινές διατροφικές και φαρμακευτική αγωγή.
Όταν η γυναίκα έχει διαγνωσθεί με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, παρατηρούνται υψηλά επίπεδα ινσουλίνης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μείωση του βάρους 7-10% βελτιώνει τη ρύθμιση του κύκλου καθώς και τα συμπτώματα της ακμής και της υπερτρίχωσης. Ενώ δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία, σίγουρα μπορούμε να εστιάσουμε στη ολιστική αλλαγή του τρόπου ζωής με απώτερο σκοπό τη μείωση των συμπτωμάτων
Για να διαγνωστεί με βεβαιότητα το σύνδρομο, θα πρέπει να είναι θετικά δύο από τα τρία παραπάνω κριτήρια:
Η διάγνωση με τα σημερινά δεδομένα γίνεται τρία κριτήρια (του Rotterdam) οποία είναι:
1. H κλινική εικόνα (ακμή, αυξημένη τριχοφυΐα, διαταραχές στην έμμηνο ρύση, προβλήματα γονιμότητας) οποία όμως ποικίλει πάρα πολύ.
2. o εργαστηριακός ορμονολογικός έλεγχος.
3. η υπερηχογραφική απεικόνιση των ωοθηκών.
Οι γυναίκες που έχουν PCOS μπορεί να εμφανίσουν:
Ανάλογα με τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, η διαχείριση του PCOS μπορεί να περιλαμβάνει:
Μην ξεχνάτε πως οι αλλαγές στον τρόπο ζωής – όπως η υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή και η τακτική σωματική δραστηριότητα στη ρουτίνα σας – μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην υγεία σας με πολλούς τρόπους.
Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν:
Η υγιεινή διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τα συμπτώματα και να προλάβετε την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων και διαβήτη στο μέλλον.
Αυτό περιλαμβάνει:
Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) είναι ένα σύστημα κατάταξης, ο οποίος δείχνει πόσο γρήγορα αυξάνεται το σάκχαρο του αίματος αφού καταναλώνετε διαφορετικούς υδατάνθρακες. Χαμηλές GI δίαιτες, τρώγοντας τρόφιμα που προκαλούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας να αυξηθούν πιο αργά, μπορεί να είναι χρήσιμες για τη μείωση των συμπτωμάτων.
Αυτό συμβαίνει επειδή η κατανάλωση τροφίμων με χαμηλό GI μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα ινσουλίνης. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που βοηθά το σώμα να καταναλώνει ενέργεια από τα τρόφιμα και πολλές γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες είναι ανθεκτικές στις επιδράσεις της ινσουλίνης. Η ινσουλίνη επίσης αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης και παρόλο που η τεστοστερόνη συχνά θεωρείται ανδρική ορμόνη, όλες οι γυναίκες χρειάζονται μια μικρή ποσότητα. Έχοντας ακόμη και ελαφρώς υψηλότερες ποσότητες τεστοστερόνης μπορεί να διαταραχθεί η ισορροπία των ορμονών στο σώμα και να οδηγήσει σε ακμή, ανάπτυξη τριχοφυΐας και ακανόνιστες περιόδους.
Μπορεί να διαπιστώσετε ότι η ανταλλαγή ορισμένων τροφίμων υψηλού GI με τρόφιμα χαμηλού GI είναι χρήσιμη, ακόμη και αν δεν χρειάζεται να χάσετε βάρος, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η χαμηλή GI δίαιτα βελτιώνει την ικανότητα του σώματος να ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη σε γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. Επίσης, όταν συνδυάζεται με την απώλεια βάρους, μια δίαιτα χαμηλού GI έχει αποδειχθεί ότι βοηθά σχετικά στην τακτοποίηση της εμμήνου ρύσης.
Ενδεικτικά:
Υψηλού ΓΔ τρόφιμα
Χαμηλού ΓΔ τρόφιμα
Για να κατανοήσουμε καλύτερα την έννοια του γλυκαιμικου δείκτη (ΓΔ) του τρόφιμου, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι εξαρτάται και από:
Τα AGEs (Advanced Glycation End Products) γνωστά ως προϊόντα τελικής γλυκοζυλίωσης ή γλυκοτοξίνες, αποτελούν μία ετερογενή ομάδα μορίων με ιδιαίτερα οξειδωτική δράση.
Τα AGEs δημιουργούνται και φυσιολογικά μέσα στον οργανισμό, κατά την προσκόλληση των ελεύθερων σακχάρων σε άλλα μόρια όπως είναι οι πρωτεΐνες. Επίσης, υπάρχουν και ως φυσιολογικά συστατικά στα τρόφιμα, αν και κυρίως δημιουργούνται κατά τις διάφορες μαγειρικές παρασκευές.
Η αυξημένη διατροφική πρόσληψη γλυκοτοξινών αυξάνει τα ανδρογόνα σε γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, ενώ η αποφυγή τους βελτιώνει αρκετά το προφίλ του συνδρόμου.
Διατροφή με χαμηλές γλυκοτοξίνες έχει ευεργετική επίδραση στο οξειδωτικό φορτίο και ελαττώνει τα επίπεδα των ανδρογόνων και των γλυκοτοξινών (AGEs) του ορού σε ασθενείς με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών.
Τρόποι για να μειώσετε την περιεκτικότητα γλυκότοξινων των τροφίμων: