
Τα Προβιοτικά και Πρεβιοτικά είναι ζωντανοί οργανισμοί (βακτήρια) και ζυμομύκητες οι οποίες συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος. Βοηθούν συγκεκριμένα στη υγεία του εντέρου και στη σωστή απορρόφηση και μεταβολισμό όλων των θρεπτικών στοιχείων από τις τροφές μας. Παρότι όμως έχουν τον ίδιο στόχο τα προβιοτικά και πρεβιοτικά δουλεύουν με διαφορετικό τρόπο και έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά.
Η υγεία του εντέρου αποτελεί βασικό πυλώνα της συνολικής υγείας μας, επηρεάζοντας την πέψη, το ανοσοποιητικό σύστημα και ακόμη και την ψυχική υγεία. Τα τελευταία χρόνια, η επιστημονική έρευνα έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο των μικροοργανισμών που κατοικούν στο έντερό μας, και δύο από τους πιο σημαντικούς παράγοντες σε αυτό το πεδίο αποτελούν τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά. Παρόλο που οι όροι αυτοί συχνά συγχέονται, λόγω της ομοιότητας που έχουν ως λέξεις, έχουν διαφορετικές λειτουργίες και οφέλη. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ τους και ποια τα πλεονεκτήματα που έχουν για τον οργανισμό μας; Ας δούμε αναλυτικά παρακάτω τις ιδιότητές τους καθώς και τον ρόλο που διαδραματίζουν στη διατροφή μας.
Τα προβιοτικά είναι ουσιαστικά ζωντανοί μικροοργανισμοί, συνήθως βακτήρια ή μύκητες παρόμοιοι με αυτούς που ζουν φυσικά στο ανθρώπινο έντερο. Αναφερόμαστε συνηθώς σε αυτά ως “καλά” ή “χρήσιμα” βακτήρια γιατί βοηθούν στην αποκατάσταση, την υγεία και στην ισορροπία των απαραίτητων ζωντανών μικροοργανισμών που κατοικούν στο έντερο μας, βοηθώντας το έτσι να απορροφήσει αποτελεσματικά όλα τα απαραίτητα συστατικά των τροφών που καταναλώνουμε.
Τα πρεβιοτικά, σε αντίθεση με τα προβιοτικά, είναι μη ζωντανοί οργανισμοί που αποτελούν την τροφή των μικροοργανισμών που κατοικούν στο ανθρώπινο έντερο. Τα πρεβιοτικά περνάνε άθικτα από το στομάχι και καταλήγουν στο παχύ έντερο όπου και τροφοδοτούν όλους τους χρήσιμους μικροοργανισμούς που ζουν εκεί. Ουσιαστικά τα πρεβιοτικά είναι η τροφή των προβιοτικών και είναι και αυτά άκρως απαραίτητα για να υπάρχει ισορροπία και υγειά στο πεπτικό μας σύστημα.
Πρεβιοτικά και προβιοτικά μαζί, συμβάλλουν στην γενική υγεία και ευεξία μας. Όταν καταναλώνονται ζωντανά και στη σωστή ποσότητα (π.χ. 108 CFU/g στο γιαούρτι), τα προβιοτικά μπορεί να ωφελήσουν την υγεία σας. Αυτές οι ζωντανές καλλιέργειες που βρίσκονται στα γιαούρτια και σε ορισμένα γάλατα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορούν να βελτιώσουν την πέψη της λακτόζης του προϊόντος σε άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολία στην πέψη της λακτόζης. Οι ειδικοί στην υγεία του εντέρου πιστεύουν ότι η βοήθεια ενός προβιοτικού στην πέψη της λακτόζης μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή πεπτικής δυσφορίας. Τα πρεβιοτικά, από την άλλη πλευρά, έχουν εντελώς διαφορετικά οφέλη. Η ινουλίνη κιχωρίου, το πρεβιοτικό που διατίθεται στις ρίζες κιχωρίου(είδος ραδικιού), όταν λαμβάνεται σε ποσότητες 12 g/ημέρα συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.
Υπάρχουν αρκετά είδη προβιοτικών και αντίστοιχα πρεβιοτικών που συναντάμε σε διάφορες μορφές και τροφές και έχουν διαφορετικό τρόπο δράσης.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό όμως να καταλάβουμε σε τι διαφέρουν προβιοτικά και πρεβιοτικά προκειμένου να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις σχετικά με τη χρήση, την αντιμετώπιση πιθανού προβλήματός με τον καλύτερο και πιο άμεσο τρόπο και τη βελτίωση της υγείας μας συνολικά, διότι το πεπτικό μας σύστημα είναι το ισχυρότερο όπλο για το ανοσοποιητικό μας.
Πλέον προβιοτικά βρίσκουμε και σε συμπληρώματα διατροφής με μορφή ταμπλέτας, κάψουλας και σε σκόνη. Πολύς κόσμος συνηθίζει να συμπληρώνει προβιοτικά με αυτό το τρόπο καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι ρυθμοί του όπως και η ποιότητα των τροφών μας δεν είναι ικανά να καλύψουν το 100 % των αναγκών του οργανισμός μας.
Πρεβιοτικά επίσης πολύς κόσμος λαμβάνει μέσω συμπληρωμάτων διατροφής τα οποία μάλιστα τις περισσότερες φορές συνοδεύουν τα προβιοτικά στις διάφορες συνθέσεις. Τα συμπληρώματα αυτά έχουν επίσης τη μορφή κάψουλας, χαπιού ή σκόνης.