
Τα Ωμέγα-3 Λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την υγεία, όμως ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα παράγει και θα πρέπει
να τα παίρνουμε είτε από τη διατροφή μας είτε από συμπληρώματα διατροφής. παίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της συνολικής υγείας.
Τα Ωμέγα-3 λιπαρά είναι απαραίτητα λιπαρά οξέα, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των κυτταρικών μεμβρανών ολόκληρου του σώματος. Η αξία των Ω-3 λιπαρών αναγνωρίστηκε τη δεκαετία του ’40 και η έλλειψη των λιπαρών οξέων συνδέθηκε με την ανάπτυξη νοσημάτων, όπως η αθηρωμάτωση και άλλες παθήσεις.
Τα τρία σημαντικότερα Ω-3 λιπαρά είναι το Εικοσαπενταενοϊκό οξύ (EPA), το Εικοσιδυoεξαενοϊκό οξύ (DHA) και το Α-λινολενικό οξύ (ALA).
Τα EPA και τα DHA χαρακτηρίζονται από πολλούς ερευνητές ως εξαιρετικά ευεργετικά για τον οργανισμό του ανθρώπου. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν έχει τη δυνατότητα να συνθέσει τα λιπαρά αυτά οξέα, οπότε πρέπει να προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής. Παίζουν σημαντικό ρόλο σε διάφορες διεργασίες του σώματος και έχουν την ικανότητα να αντιμετωπίσουν διάφορα προβλήματα υγείας που μας ταλαιπωρούν.
Έχει υποστηριχθεί ότι τα Ω-3 λιπαρά οξέα συνδράμουν στην καλή υγεία της καρδιάς και εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού συστήματος. Έρευνες, μάλιστα, καταδεικνύουν ότι τα Ω-3 λιπαρά καταπολεμούν τις φλεγμονές.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι πολυακόρεστα λίπη που είναι ζωτικής σημασίας για διάφορες σωματικές λειτουργίες. Οι τρεις κύριοι τύποι είναι το άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA). Ενώ το ALA βρίσκεται σε φυτικές πηγές, το EPA και το DHA προέρχονται κυρίως από ψάρια.
Η ενσωμάτωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στη διατροφή σας θα συμβάλλει στην βελτίωση της υγείας σας σε πολλαπλά επίπεδα.
Η φλεγμονή αποτελεί τη βασική αιτία εμφάνισης διάφορων νοσημάτων. Αρχικά, αποτελεί τη φυσική αντίδραση του οργανισμού μας, όταν αυτός δέχεται την επίθεση διαφόρων παθογόνων οργανισμών. Όταν, ωστόσο, η φλεγμονή είναι παρατεταμένη, ο οργανισμός μπορεί να εκδηλώσει διάφορες ασθένειες.
Τα Ω-3 λιπαρά οξέα έχουν την ικανότητα από τη μία, να μειώνουν την παραγωγή ουσιών στον οργανισμό που προκαλούν φλεγμονές(κυτοκίνες) κι από την άλλη, να προάγουν τη σύνθεση ουσιών που έχουν αντιφλεγμονώδη και επουλωτική δράση. Επιπλέον, ρυθμίζουν τη φλεγμονή, καθώς είναι υπεύθυνα για τη διαμόρφωση έκφρασης των γονιδίων που σχετίζονται με αυτή.
Πιο συγκεκριμένα, η βασική λειτουργία των EPA συνίσταται στο σχηματισμό μορίων, γνωστά ως εικοσανοειδή, τα οποία παρεμποδίζουν τη φλεγμονή. Τα DHA Ω-3 λιπαρά οξέα, επίσης, διαλύουν τις λιπιδικές εναποθέσεις στις μεμβράνες. Έτσι, καθίσταται αρκετά δύσκολη η δημιουργία φλεγμονών.
Μάλιστα, σύμφωνα με αρκετές μελέτες, η λήψη Ω-3 λιπαρών οξέων έχει συσχετιστεί με μείωση συμπτωμάτων σε καταστάσεις φλεγμονής, όπως είναι η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα. Έχει, επιπλέον, υποστηριχθεί ότι τα Ω-3 λιπαρά οξέα περιορίζουν τον πόνο σε άτομα που πάσχουν από φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου( Νόσος Chrohn, Ελκώδης Κολίτιδα).
Τα Ω-3 λιπαρά οξέα μπορούν να αποβούν ιδιαιτέρως επωφελή τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία Αυτοάνοσων ασθενειών, όπως η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, η Ψωρίαση και ο Λύκος.
Έχουν διενεργηθεί αρκετές μελέτες, προκειμένου να αναδειχθούν οι επιπτώσεις της πρόσληψης Ω-3 λιπαρών οξέων στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα κι έχουν παρατηρηθεί κλινικά οφέλη σε όσους χορήγηθηκε ελάχιστη δόση 3 g/ημ EPA + DHA.
Όσοι ασθενείς πάσχουν από τη Νόσο Crohn και έκαναν χρήση συμπληρώματος EPA + DHA, 2,7 γραμμαρίων ημερησίως είδαν την κατάσταση της υγείας τους να βελτιώνεται.
Μία νέα έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση Ω-3 λιπαρών οξέων μπορεί να παρεμποδίσει την ανάπτυξη του Συστηματικού Ερυθηματώδους Λύκου και κατ’ επέκταση και άλλων αυτοάνοσων παθήσεων. Τα DHA, που εμπεριέχονται στα Ω-3 λιπαρά οξέα, μπορούν να καταστείλουν την εμφάνιση της ασθένειας.
Τα Ω-3 λιπαρά οξέα, όπως προαναφέρθηκε, χαρακτηρίζονται από ευεργετικές ιδιότητες και ενισχύουν την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Αντιθέτως, τα Ω-6 λιπαρά οξέα αποτελούν μία άλλη κατηγορία λιπαρών, η οποία μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια για τον οργανισμό μας.
Η ιδανική αναλογία μεταξύ ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών στη διατροφή μας πρέπει να είναι 1:1. Ωστόσο, η σχέση που καταγράφεται στη σύγχρονη διατροφή είναι 1:16. Η σημερινή βιομηχανοποιημένη διατροφή, η οποία βασίζεται κυρίως σε φυτικά έλαια, παρουσιάζει ανεπάρκεια σε Ω-3, ενώ είναι πλούσια σε Ω-6. Αυτό προκαλεί διαταραχές στη μεταξύ τους ισορροπία, με αποτέλεσμα να αποδιοργανώνεται ο οργανισμός, καθώς τα Ω- 3 αδυνατούν να ασκήσουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Κάτι τέτοιο, όμως, αποτελεί πρόδρομο για διάφορες παθήσεις.
Όταν οι αναλογίες των λιπαρών οξέων μεταξύ τους μεταβάλλονται, αλλοιώνεται η λειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών σε όλα τα κύτταρα του σώματος μας.
Η νοοτροπία που θεμελιώθηκε στη δεκαετία του ‘60, σύμφωνα με την οποία κρίθηκε ωφέλιμη η αποφυγή κατανάλωσης ζωικών λιπών και λιπαρών ψαριών αποδείχθηκε καταστροφική. Είχε ως συνέπεια οι άνθρωποι να καταναλώνουν επεξεργασμένα δημητριακά, υδατάνθρακες και ζάχαρη, με επακόλουθο τη ραγδαία αύξηση Χρόνιων Νοσημάτων. Προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και τα αυτοάνοσα νοσήματα, αυξήθηκαν σημαντικά στο διάστημα που προτεινόταν η αποφυγή του λίπους στη διατροφή.
Τα Ω-3 λιπαρά οξέα μπορούν να αποτελέσουν ισχυρό σύμμαχο ενάντια στη φλεγμονή και την αυτοανοσία. Παραμένει, ωστόσο, ιδιαίτερα σημαντικό η λήψη λιπαρών οξέων μέσω συμπληρωμάτων να είναι πραγματικά εξατομικευμένη και να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του ανθρώπου. Η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος έχει κάνει διαθέσιμες εξειδικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις που αποκαλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες του οργανισμού και καθορίζουν τη δοσολογία των Ω3 λιπαρών για τον κάθε άνθρωπο. Μόνο μέσω μίας τέτοιας εξατομικευμένης προσέγγισης ο ανθρώπινος οργανισμός επωφελείται σε μέγιστο επίπεδο και μπορεί να επιτύχει ομαλότερα επίπεδα υγείας και ευεξίας.