Η νόσος του Crohn

Η νόσος του Crohn

Η νόσος του Crohn είναι χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του πεπτικού συστήματος, με συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, διάρροια και απώλεια βάρους. Επηρεάζει βαθιά το εντερικό τοίχωμα και εκδηλώνεται με εξάρσεις και υφέσεις. Η αντιμετώπισή της περιλαμβάνει φάρμακα, διατροφικές αλλαγές και, σε ορισμένες περιπτώσεις, χειρουργική επέμβαση.

Η νόσος του Crohn

Η νόσος του Crohn είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου που επηρεάζει το πεπτικό σύστημα, μπορεί να επηρεάσει τόσο το ανώτερο όσο και το κατώτερο πεπτικό σύστημα, χαρακτηρίζεται από φλεγμονή που εκτείνεται βαθιά στα στρώματα του προσβεβλημένου εντερικού τοιχώματος.

Η νόσος του Crohn μπορεί να προκαλέσει μια σειρά συμπτωμάτων, όπως κοιλιακό άλγος, διάρροια και απώλεια βάρους. Επίσης μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές όπως απόφραξη του εντέρου, αποστήματα και συρίγγια, πιστεύεται ότι προκαλείται από έναν συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η νόσος του Crohn είναι μια διά βίου νόσος με εξάρσεις και υφέσεις και που απαιτεί συνεχή αντιμετώπιση για τον έλεγχο των συμπτωμάτων και την πρόληψη των επιπλοκών. Στο άρθρο αυτό θα βρείτε όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για τη νόσο του Crohn και την αντιμετώπισή της.

Τι είναι η νόσος του Crohn

Η νόσος του Crohn είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (ΙΦΝΕ), που μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε τμήμα του πεπτικού σωλήνα – από το στόμα έως τον πρωκτό. Πιο συχνά, όμως, προσβάλλει το τέλος του λεπτού εντέρου (ειλεός) και το παχύ έντερο (κόλον).

Ανήκει στην ευρύτερη ομάδα των ιδιοπαθών φλεγμονωδών νόσων του εντέρου, μαζί με την ελκώδη κολίτιδα. Αν και οι δύο παθήσεις έχουν ομοιότητες, η νόσος του Crohn διαφέρει επειδή η φλεγμονή μπορεί να διεισδύσει σε όλα τα στρώματα του εντερικού τοιχώματος και να εμφανίζεται με «μπαλώματα», αφήνοντας υγιείς περιοχές ανάμεσα στις φλεγμονώδεις.

Τα ακριβή αίτια της νόσου δεν είναι πλήρως γνωστά, όμως φαίνεται να εμπλέκονται:

  • Γενετικοί παράγοντες: Υπάρχει κληρονομική προδιάθεση.

  • Ανοσοποιητικό σύστημα: Αντί να προστατεύει τον οργανισμό, επιτίθεται λανθασμένα στο ίδιο το έντερο.

  • Περιβαλλοντικοί παράγοντες: Κάπνισμα, διατροφή, μικρόβια, στρες.

  • Ηλικία: Συνήθως διαγιγνώσκεται μεταξύ 15 και 35 ετών.

  • Γεωγραφία: Πιο συχνή σε βόρειες χώρες και αστικές περιοχές.

Τα συμπτώματα της νόσου του Crohn ποικίλουν ανάλογα με τη θέση και την έκταση της φλεγμονής. Συνήθη είναι:

  • Κοιλιακός πόνος και κράμπες (συνήθως κάτω δεξιά)

  • Χρόνια διάρροια (συχνά με αίμα ή βλέννα)

  • Απώλεια βάρους

  • Πυρετός

  • Κόπωση

  • Απώλεια όρεξης

  • Αναιμία

  • Περιαρθρικές ή δερματικές εκδηλώσεις

  • Πρωκτικά προβλήματα (συρίγγια, ραγάδες)

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται με περιόδους έξαρσης και ύφεσης.

Η διάγνωση γίνεται με συνδυασμό εξετάσεων:

  • Κολονοσκόπηση ή ειλεοκολονοσκόπηση με βιοψίες

  • Αξονική ή μαγνητική εντερογραφία

  • Εξετάσεις αίματος και κοπράνων (CRP, καλλιέργειες, καλπροτεκτίνη)

  • Ενδοσκόπηση λεπτού εντέρου (κάψουλα ή διπλού μπαλονιού)

Δεν υπάρχει οριστική ίαση, αλλά υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για τον έλεγχο της νόσου:

Φαρμακευτική αγωγή
  • Αμινοσαλικυλικά (σε ήπιες περιπτώσεις)

  • Κορτικοστεροειδή (για εξάρσεις)

  • Ανοσοκατασταλτικά (αζαθειοπρίνη, μεθοτρεξάτη)

  • Βιολογικοί παράγοντες (anti-TNF, anti-IL12/23)

  • Αντιβιοτικά (σε επιπλοκές)

Διατροφική υποστήριξη
  • Ειδικές δίαιτες (π.χ. χαμηλό υπόλειμμα, ειδική εντερική δίαιτα)

  • Συμπληρώματα βιταμινών και ιχνοστοιχείων

  • Αποφυγή τροφών που προκαλούν έξαρση

Χειρουργική

Σε επιπλοκές (στενώσεις, συρίγγια, απόστημα, αιμορραγία), μπορεί να απαιτείται αφαίρεση προσβεβλημένου τμήματος εντέρου.

✅Προτιμώνται:

  • Εύπεπτες τροφές, χαμηλές σε φυτικές ίνες

  • Μαγειρεμένα λαχανικά (π.χ. κολοκύθι, καρότο)

  • Ρύζι, πατάτες, ψωμί λευκό

  • Άπαχα κρέατα (κοτόπουλο, γαλοπούλα)

  • Βραστά αυγά

  • Σούπες λαχανικών (σουρωμένες)

  • Μπανάνες, μήλο χωρίς φλούδα

  • Ειδικά θρεπτικά σκευάσματα, αν χρειάζεται

❌ Αποφεύγονται:

  • Ωμά λαχανικά και φρούτα με φλούδα ή σπόρους

  • Όσπρια (φακές, φασόλια)

  • Ολικής άλεσης προϊόντα

  • Τηγανητά, λιπαρά, σάλτσες

  • Καφεΐνη, αλκοόλ, ανθρακούχα ποτά

  • Καρυκεύματα, πικάντικα φαγητά

  • Γαλακτοκομικά (αν υπάρχει δυσανεξία στη λακτόζη)

Σε φάση ύφεσης, η διατροφή είναι πιο ελεύθερη, αλλά εξατομικευμένη. Ο στόχος είναι η διατήρηση καλής θρέψης και η πρόληψη των ελλείψεων.

✅ Συστήνονται:

  • Ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία

  • Εμπλουτισμός με θρεπτικά συστατικά: πρωτεΐνη, σίδηρο, ασβέστιο, Β12, φολικό, ψευδάργυρο

  • Σταδιακή επανεισαγωγή φυτικών ινών, ανάλογα με την ανοχή

  • Προβιοτικά (για κάποιους ασθενείς)

❌ Προσοχή σε:

  • Γαλακτοκομικά, αν υπάρχει δυσανεξία

  • Τροφές που σε ενοχλούν ατομικά (π.χ. καλαμπόκι, καρύδια, ωμά λαχανικά)

  • Σίδηρος → αναιμία

  • Βιταμίνη Β12 → αν απορροφάται δύσκολα (ειλεός)

  • Φολικό οξύ

  • Βιταμίνη D και ασβέστιο → αυξημένος κίνδυνος οστεοπόρωσης

  • Ψευδάργυρος και μαγνήσιο → από διάρροια

  • Πρωτεΐνη → λόγω δυσαπορρόφησης ή απώλειας

Μοιράσου το:

Facebook
Twitter
Pinterest

ΕΧΕΙΣ ΟΡΕΞΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ;
ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΑ ΕΔΩ