Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εντέρου (ΓΟΠ)

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εντέρου (ΓΟΠ)

Η Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εντέρου (ΓΟΠ) είναι μια χρόνια πάθηση του πεπτικού που συμβαίνει όταν τα όξινα υγρά του στομάχου παλινδρομούν στον οισοφάγο. Αυτή η παλινδρόμηση των όξινων υγρών ερεθίζει το τοίχωμα του οισοφάγου και προκαλεί τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ).

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εντέρου (ΓΟΠ)

Τα συμπτώματα της Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εντέρου (ΓΟΠ) περιλαμβάνουν όξινες αναγωγές (ξινίλες) και αίσθημα καψίματος. Και τα δύο αποτελούν συνηθισμένες καταστάσεις για τις οποίες πολλοί παραπονούνται συχνά. Όταν όμως τα παραπάνω συμπτώματα συμβαίνουν τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα ή μας απασχολούν σε καθημερινή βάση, τότε μιλάμε για Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση (ΓΟΠ).

Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν το αίσθημα καψίματος με αλλαγές στις καθημερινές συνήθειές τους και με απλά φαρμακευτικά σκευάσματα (πχ αντιόξινα). Όμως, αυτή η αντιμετώπιση προσφέρει μόνο προσωρινή ανακούφιση. Οι ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) πρέπει να απευθυνθούν σε εξειδικευμένο γαστρεντερολόγο γιατί θα χρειαστούν συστηματική παρακολούθηση και θεραπεία με ισχυρότερα φάρμακα, ή ακόμα και χειρουργείο προκειμένου να μειώσουν τα συμπτώματα.

Τι είναι Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Όταν τρώμε, η τροφή περνά από το στόμα στο στομάχι μέσω του οισοφάγου. Ένας μυϊκός δακτύλιος στο κάτω μέρος του οισοφάγου εμποδίζει την παλινδρόμηση της τροφής από το στομάχι πίσω στον οισοφάγο. Αυτός ο δακτύλιος που λειτουργεί σαν μια ανεπίστροφη βαλβίδα ονομάζεται κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας (ΚΟΣ). Όταν αυτή η βαλβίδα για κάποιο λόγο δεν κλείνει εντελώς, το περιεχόμενο του στομάχου μπορεί να επιστρέψει στον οισοφάγο. Αυτό ονομάζεται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Η παλινδρόμηση μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα. 

Αυτά είναι κυρίως: το κάψιμο ή ο πόνος στο στήθος, οι αναγωγές φαγητού ή όξινων υγρών από το στομάχι,

τα ρεψίματα, η δυσκολία να καταπιούμε ,Υπάρχουν και λιγότερα συχνά συμπτώματα όπως είναι: ο βήχας ή ένας συριγμός στην αναπνοή η βραχνάδα, ή μια αλλαγή στη χροιά της φωνής, η αίσθηση ότι το φαγητό έχει κολλήσει πίσω από το στήθος, ο λόξιγκας, ο πόνος στον λαιμό.

Οι κίνδυνοι της χρόνιας παλινδρόμησης είναι η οισοφαγίτιδα, προκαρκινικές αλλοιώσεις και ο καρκίνος του οισοφάγου.

Ποιο είναι το περιεχόμενο του υλικού που παλινδρομεί από το στομάχι;

Φαγητό, αέρας αλλά κυρίως υγρά. Τα τελευταία είναι κυρίως οξέα που παράγει το στομάχι για την πέψη της τροφής. Σε αυτά οφείλεται η αίσθηση κάποιες φορές της ξινής γεύσης στο στόμα. Τα ισχυρά οξέα του στομάχου μπορούν επίσης να βλάψουν την εσωτερική επιφάνεια του οισοφάγου δημιουργώντας πληγές (οισοφαγίτιδα).

 

  • Καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα
  • Αποφεύγετε την κατάκλιση μετά το γεύμα για 2-3 ώρες
  • Αποφεύγετε τα γεύματα αργά το βράδυ
  • Αποφεύγετε κάποιες τροφές όπως: τηγανητά, λιπαρά γεύματα, χυμοί φρούτων (πορτοκάλι, κίτρο, λεμόνι), καρυκεύματα, σιροπιαστά γλυκά, σοκολάτα, μέντα, δυόσμος, σκόρδο, κρεμμύδι
  • Μειώσετε την κατανάλωση καφέ, τσαγιού, αεριούχων και αλκοολούχων ποτών (κυρίως μπύρας)
  • Πριν τα γεύματα να γίνεται χρήση μαστίχας χίου που έχει γαστροπροστατευτική δράση (κυκλοφορεί στα φαρμακεία σε κάψουλες)
  • Μην καταναλώνετε βότανα που διαβάζετε στο διαδίκτυο και μπορούν να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα από όσα κάποιοι ισχυρίζονται ότι λύνουν
  • Μειώσετε το σωματικό σας βάρος αν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι
  • Ανυψώσετε το κεφάλι κατά 20 cm όταν ξαπλώνετε
  • Αποφεύγετε στενά ρούχα, σφιχτές ζώνες
  • Αποφεύγετε επικύψεις και ανύψωση βαρέων αντικειμένων
  • Διακόψετε το κάπνισμα
  • Αποφύγετε την ασπιρίνη

Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας! Στην περίπτωση της ΓΟΠ, βελτιώνει σημαντικά τα συμπτώματα, καθώς και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Ο βασικοί της στόχοι είναι να μειωθεί η οξύτητα των οξέων του στομάχου και να περιοριστούν παράγοντες που χαλαρώνουν τον κάτω οισοφαγικό σφικτήρα. Αυτοί είναι επιγραμματικά:

  • Αποφυγή καφεΐνης
  • Περιορισμός λίπους
  • Αποφυγή ανθρακικού
  • Αποφυγή όξινων τροφίμων και χυμών

 

 Οι παραπάνω οδηγίες είναι γενικές και ενδεικτικές. Το κάθε άτομο είναι ξεχωριστό και ίσως να έχεις παρατηρήσει ότι δεν σε επιβαρύνουν όλα τα παραπάνω τρόφιμα ή ότι κάποια από αυτά τα ανέχεσαι σε μικρότερες ποσότητες

  1. Τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά ή διαρκούν μεγάλο χρονικό διάστημα.
  2. Αρχίζετε να βλέπετε απώλεια βάρους χωρίς να ακολουθείτε κάποια δίαιτα.
  3. Δεν υποχωρούν τα συμπτώματα σας, ενώ έχετε διαμορφώσει τις διατροφικές σας συνήθειες.
  4. Αντιμετωπίζετε προβλήματα κατά την κατάποση και την πόση.
  5. Νιώθετε δυσκολία να φτάσει το φαγητό στο στομάχι και έχετε την αίσθηση ότι “κολλάει” στον οισοφάγο.
  6. Ο πόνος στο στήθος είναι πιο έντονος.
  7. Κάνετε εμετό με αίμα ή με έντονη συχνότητα.
  8. Οι κενώσεις σας είναι πολύ συχνές και με έντονο σκούρο χρώμα.
  9. Νιώθετε ότι πνίγεστε κατά το γεύμα.

Μοιράσου το:

Facebook
Twitter
Pinterest

ΕΧΕΙΣ ΟΡΕΞΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ;
ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΑ ΕΔΩ